Azer

Vad är då azer? Jag roade mig med att bildgoogla en sådan och första bilden som kom upp var den ni ser ovan. Det fanns några fler varianter av samma tema, men jag valde att använda den allra första bilden. En azer är alltså en dvärgliknande humanoid med flammande hud som bor långt ner under bergen eftersom de gillar värmen där nere.

Förutom dessa flammande dvärgar fanns det otaliga bilder av vad jag kan utröna är en turkisk sångare med vid namn Azer Bülbül. Om jag ska utgå från bilderna av män som till det yttre ser ut att härstamma från Mellan Östern är Azer ett ganska vanligt namn i de regionerna. Jag har dock inte hört det i egenskap av ett namn tidigare. Aziz ja, Azer nej.

Vad anser vi att en azer är och varför finns det med i SAOL? Ja, det beror knappast på att det är ett fantasytroll eller ett mansnamn från Mellan Östernregionen. Nope. Det är istället en manlig person från ett visst folkslag i Azerbajdzjan. Och ja, jag slog upp stavningen innan jag skrev in det här. De kallas även azerier och de kvinnliga azererna kallas i bägge fallen azeriskor.

Ett visst folkslag i Azerbajdzjan alltså. Majoriteten av – men inte hela – befolkningen. Vilket är då det folkslaget? Ska vi vara riktigt petiga är de helt enkelt turkar. Av någon obskyr anledning ändrades den etniska benämningen från turkar till azerer/azerier på 1930-talet. De talar ännu en medeltida form av turkiska och har sedan före islams födelse varit anhängare till zoroastrismen. Det bor fler azerer i Iran än i Azerbajdzjan.


Bara lite info sådär..

vanliga föräldrarmissen riskerar barnens säkerthet,,
Endast sju procent av svenska föräldrar gör rätt i bilen och tar av barnen tjocka vinterkläder innan de spänns fast i bilbarnstolen. Detta trots att overaller och tjocka jackor ökar riskerna för att barn skadas i krock.


Volvia Försäkringar har undersökt föräldrars trafikmedvetenhet och hittat ett stort kunskapshål. Inte ens var tionde förälder maximerar barns säkerhet och ser till att ta av tjocka vinterplagg innan barenen spänns fast.
– Många känner inte till att det finns en risk med tjocka vinterkläder på små barn i bil. Faktum är att dunjackor och tjocka overaller kan få bältet i bilbarnstolen att sitta löst eller hamna för långt ut på axeln. Något som kan öka risken för skador vid en krock, säger Sofia Bergfors marknadsansvarig på Volvia Försäkringar.

Undersökningen genomfördes under januari månad och visar att endast sju procent tar av sina barn tjocka vinterkläder innan de får på sig bältet. Studien visar att 49 procent ibland ser till att barnen fått av sig de tjocka plaggen och 44 procent gör sällan eller aldrig detta.
– Bältet ska sitta så nära kroppen som möjligt. Istället för tjocka vinterkläder rekommenderar vi fleecekläder, mössa och vantar. Ett annat tips är att dra bältet under jackan på äldre barn, åtminstone över höftdelen. Dra åt bältet en extra gång efter att du spänt fast barnet, säger Sofia Bergfors.
 
 
Bara så ni vet..

90-talister..

Läste inne på Katrin Zytomierskas blogg och det var en som kommenterat att vi 90-talister är födda med guldskeden i munnen och är lata och har ont överallt som gör att vi inte kan jobba.
 
Jag tänker såhär - jag är 22 år snart, tog studenten för cirka 3 år sen. Alltså är det de som är födda 1994s tur att ta studenten i år. Alltså alla ungdomar/barn födda från 1994-2013 ska och bör gå i skolan, vara hemma med sin mamma/pappa, eller gå på förskola. Om inte är det ett FÖRÄLDRA-ansvar att se till att barnen går i skolan. Att ungdomar födda 1994-1997 inte väljer börja gymnasiet är inte deras fel - det är föräldrarnas, det är samhällets fel eftersom barnen inte förstått vikten av att gå gymnasiet och kanske inte fått den hjälp som varje barn förtjänar om det är i behov av hjälpen. Det är inte deras fel, jag anser inte att en 15-14 åring är redo att bestämma vad denna ska göra med sitt liv. Jag vet knappt vad jag vill göra.. även om jag har ett bra hum om det.
 
Vi andra då, vi som är födda 90-93.. Vissa, ganska många sitter säkert där med guldskeden i munnen, Ja jag håller med. Men... Vem är det som gett dem guldskeden i första hand? Jo inte har de valt att vara så lata, inte har de valt att inte få rätt vägledning i livet som gör att de gör kloka val istället för lata val.
 
Jag tycker ju att alla som klagar på 90-talisterna också borde klaga på deras föräldrar, som visat stor i brist och förmåga i att sätta gränser och regler och på så sätt uppfostra sina barn till ungdomar som tar tag i sitt liv, tjänar egna pengar, och som tar ansvar för sina handlingar.
 
Det är ett irriterande ämne, eftersom det förmodligen är många födda 88-89 som också sitter med guldskeden i munnen men som aldrig blir nämnda i dessa diskussioner.
Jag tror också att dagens teknik  gör att folk anses sitta där, men egentligen lever vi i den värld som är idag.
 
För övrigt kan jag undra hur de tänker. Jag menar hur lätt är det att som 91:a att få ett fast jobb, skaffa egen lägenhet.. Först måste du plugga 3-5 år på högskolan, òch du får inte köpa lägenhet om du inte har fast jobb, då måste du ha någon som ställer upp, alla föräldrar är inte lika bra som mina.
Hyresrätt är ju nästan att glömma, och vem vill helt ärligt bo i ett studentrum på 10 kvm med delat baddrum och kök, med människor du inte känner. Då hade iallafall jag hellre velat bo hos mina päron.
 
Nej, tack och hej
 

Klänning

Fick en klänning av mamma:


Okej!

Jag gick faktiskt till jobbet idag och pratade med enhetschefen
om mina känslor kring det jag fick veta och skrev om i mitt förra inlägg.
 
Hon sa att jag förstod hur jag reagerade och förklarade hur det låg till, precis som två andra berättade hon hur det gått till. Den personen som "avslöjade" hur de blev anställda hade inte berättat hela historien.
 
Men nu känns det iallafall bra, och jag tog upp andra Viktiga saker ur mitt perspektiv och hon
sa iallafall att hon vet vad jag menade och att det var viktiga synpunkter och att jag hade
helt rätti det jag sa.
 
Så är det med. Lite bättre känns det, men sen vet man aldrig om det är bara snack eller inte. Men jag väljer att se det goda i det hela.:)
 
Plus att jag förhoppningsvis har givit mig själv ett kvällsschema! Jättebra känns det=) (visserligen ska jag ringa och fråga om det i rmgoon igen.....)
 
Sen  åkte jag till mormor och facerapade henne, jätteskojigt var det!
 
Sen lekte jag med F, vi åkte till Ikea och åt middag tillsammans! Mumsigt värre!! Tzatsiki och fläskkotlett och potatissallad blev det!
 
Väl hemma har jag tittat på the proposal som gått på tv9. :)
 
Imorgon blir det dejt med min flicka, och att STÄDA! Det behövs verkligen!!=)
 
Heeeeeeeeeeeeeeeeeeejdå puss o kram

Förbryllad

Ikväll fick jag veta en sak som gjorde mig lite upprörd på jobbet, alltså egentligen bryr jag mig inte, men tycker hela grejen är fult gjort.
 
Inför omorganisationen så skulle de nyanställa folk, och det är väl okej, jag gick in och fråga om jag kunde lämna in en ansökan varav "chefen" frågade om jag hade usk utbildning, nånting jag inte har. Då sa hon att jag inte kan lämna in en ansökan då de inte ens läser igenom ansökningar från folk utan utbildning.
Okej tänkte jag, väl medveten om att folk som jobbar mer och framförallt hjobbat längre inte heller fått fast.
 
Det jag då blir upprörd över att idag få veta att två tjejer utan usk.ut, fått fast ändå, för någon vecka sen. Och det gjorde mig upprörd. Jag vill inte jobba som fast på hemtjänsten. Jag vill jobba med barn. Men jag tycker inte att man säger så om man sedan kan ge vissa dispans från det.
 
Sen vet jag inte hur jag ska göra, ta upp det med enhetschefen, eller låta det vara - jag vill ju som sagt börja studera igen till hösten. Och jag vill inte jobba inom hemtjänsten förevigt!!
 
Oschyst tycker jag iallafall det är :)

RSS 2.0